Foršmakas – klasikinis litvakų silkės kapotinis

Dzūkų krautuvėlė _ foršmakas _ receptas _ silkė su galva _ žuvies patiekalai _ užsakymas internetu
Dzūkų krautuvėlė: Foršmakas

Foršmakas tikrai ne kiekvienam dar girdėtas, bet tuo tik dar įdomesnis gaminti lietuviams, kurie nori susipažinti su tradicine žydų virtuve. Vieni iš mūsų jau buvo bandę, kiti – išmėgino tik ruošiant šį receptą, bet susižavėjo visi iki vieno, kuriems pavyko paragauti. Tiesa, nežinome šio patiekalo tikrosios istorijos, tačiau gaminome jį pagal ponios Rivos Portnajos receptą, kuri yra žinoma, kaip litvakų kulinarijos paveldo puoselėtoja ir tradicinės žydų virtuvės žinovė. Todėl tikimės, kad mums pavyko bent truputį priartėti prie to skonio, kurį iš kartos į kartą perduoda litvakai savo vaikams ir vaikaičiams.

Ingredientai:

Silkė (tradiciškai – su galva)
2 obuoliai
3 kiaušiniai
Svogūnas
3 a.š. džiūvėsių (arba maca miltų)
0,5 citrinos sulčių (arba pagal skonį)

 

Kaip gaminti?

Kiaušinius išvirkite kietai ir palikite pravėsti.

Tuo tarpu smulkiai sukapokite nuluptus obuolius, silkės filė ir svogūną. Įspėjam, jeigu norisi kapoti, tam rekomenduojam naudoti kapoklę, kurios mes, deja, neturėjom ir pasiruošti pakankamai laiko, nes smulkus sukapojimas gali užtrukti ir ilgiau nei pusvalandį. Kitas variantas – tiesiog naudoti mėsmalę. Tiesa, stambumą galite pasirinkti patys, tačiau turėkite omenyje, kad forškamas turėtų būti tepamas.

Į masę taip pat įkapokite ir du kiaušinius, o vieną pasilikite. Tuomet labai gerai išmaišykite ir paragaukite. Jei naudojate rūgštesnius obuolius, citrinos sulčių gali ir neprireikti. Bet jei jūsų obuoliai gan saldūs, gali reikėti ir visos citrinos sulčių. Tiesiog ragaukite ir prisiderinkite pagal save.

Tam, kad masė gerai susirištų, į ją įberkite porą šaukštelių maltų džiūvėsių. O jei turite macos miltų, tai pasieksite dar autentiškesnį variantą.

Paruoštą masę krėskite į žemą Ir platų indą, išlyginkite ir smulkiai užtarkuokite likusį kiaušinį.

Valgykite tepdami ant šviežios mėgstamos duonos, bet labiausiai rekomenduojame rinktis juodą duoną, kuri geriausiai atskleis visus skonius.

Linkime skanaus ir lauksime jūsų atsiliepimų!

 

O jei norite pamatyti dar daugiau mūsų receptų, pirmieji sužinoti naujienas bei sudalyvauti skelbiamuose konkursuose, pasekite mus Instagram, kur rasite visa tai ir dar daugiau.